De brancheorganisatie Koninklijke Bouwend Nederland (KNB) is tevreden met het akkoord van het kabinet met oppositiepartijen over de stikstofwet. Deze wet draagt volgens de organisatie bij aan het herstel van de natuur en biedt ruimte voor een deel van de bouwactiviteiten.
Bouwend Nederland vindt echter wel dat het kabinet zich zal moeten blijven inspannen om nieuwe economische ontwikkelingen in een korte periode te verwezenlijken. Er zijn dan ook nog onduidelijkheden bij de bouwsector. De extra ‘stikstofruimte’ op korte termijn is hard nodig voor de grootschalige woningbouwprojecten die anders stil komen te staan en voor de infrastructuur.
De voorzitter van Koninklijke Bouwend Nederland (Maxime Verhagen) zegt; ‘Het is belangrijk dat deze wet aangenomen wordt en snel in werking treedt. De wet biedt ruimte voor een deel van de bouwactiviteiten en draagt bij aan het hoognodige herstel van de natuur. Het kabinet moet werk blijven maken van extra stikstofruimte op korte termijn voor nieuwe economische ontwikkelingen mede door Corona en dan met name voor de woningbouw en infrastructuur van Nederland. Deze werkzaamheden zijn nodig om de economie weer aan de gang te krijgen en de werkgelegenheid op peil te houden.
Akkoord van de stikstofwet
Het kabinet bereikte pas geleden een akkoord met oppositiepartijen SP, 50PLUS en SGP over de stikstofwet die in de Tweede Kamer is behandeld. Met deze deal heeft landbouwminister Carola Schouten zich, vooral door deelname van de SP, verzekerd van brede steun voor haar wet in de Senaat. De partijen krijgen onder meer de toezegging dat in 2035 bijna driekwart van de gevoelige natuur niet meer beschadigd wordt door de stikstofneerslag in ruil voor steun. Daarvoor moet de stikstofuitstoot gehalveerd worden.
Schouten kondigde al eerder aan dat het kabinet 2 miljard euro uittrekt om de stikstofuitstoot die de landbouw, industrie en bijvoorbeeld scheepvaart uitstoot te verlagen en 3 miljard euro om de speciale natuurgebieden te versterken. Nu stelt het kabinet een reeks maatregelen voor om de bouw van woningen en de aanleg van infrastructuur weer meer op gang te brengen, Daarnaast is er ook een half miljard opzij gezet voor subsidie op elektrische bouwmachines en voertuigen. Ook komt er onder meer 20 miljoen euro extra vrij voor zorgbuurthuizen, als onderdeel van een extra steuntje in de rug voor de woningbouw.
Neem contact met ons op. We vertellen je er graag meer over!