De diepte in met de Develon DX57W-7 van Derikx Infra

16 juli 2024

Toen Jan Derikx bij Sijmen Staadegaard aankaartte wat het kost om een Doosan DX57W-5 uit te rusten met een overdruksysteem, bleken er nog meer aanpassingen op zijn wensenlijstje te staan. En hoewel de compacte graafmachine op banden slechts 3.500 draaiuren op de teller had staan, kwamen beide mannen snel overeen dat de aanschaf van een gloednieuwe -7 uitvoering met Stage V motor uiteindelijk een betere investering zou zijn. Aldus geschiedde.

Derikx Infra is een jong en vooruitstrevend bedrijf uit het Limburgse Haelen, gemeente Leudal, net boven Roermond. Eigenaar Jan Derikx startte in 2012 als zelfstandig machinist met een graaflaadcombinatie en een kraanauto. De werkzaamheden, veelal voor bedrijven en overheden, verliepen zo voorspoedig dat er al snel collega’s moesten worden ingehuurd om alle projecten te kunnen klaren. Gestaag groeide de onderneming door de jaren heen uit naar in totaal vier medewerkers. In 2016 is een stuk grond gekocht voor een nieuw bedrijfspand, maar dat bleek al snel te klein. Inmiddels is daarom een perceel van 6.000 m² verworven aan De Giesel 10 in Haelen, met de mogelijkheid om verder uit te breiden.

Compacte krachtpatser

Tijdens ons bezoek op een regenachtige dag wordt de eind maart geleverde Develon DX57W-7 ingezet op de eigen locatie van Derikx Infra. Door het aanhoudende slechte weer ligt het eigenlijke werk even stil en dus maakt de compacte krachtpatser zich verdienstelijk door grond- en rioleringswerk te verrichten bij de nieuwe bedrijfshal. Ondanks het geringe gewicht van bijna 6 ton weet de Develon te overtuigen met prestaties in optima forma. De viercilinder D24 is berekend op de zwaarste taken en doet tegelijkertijd nog comfortabeler, soepeler en nauwkeuriger zijn werk. Bovendien is de krachtbron ongekend stil, zuinig én schoon. Al met al een uiterst veelzijdige troef met een van de grootste cabines in zijn klasse.4

Ervaringsbericht gaat door onder de afbeelding

‘Iets anders’ kopen

Het is niet vreemd dat dit type een populaire compacte graafmachine op banden is. Het is voor Derikx alweer de derde DX57W op een rij die via Staad is aangeschaft. “In 2016 was ik op zoek naar ‘iets anders’ dan waarmee de concurrentie komt aanrijden”, zegt Jan. “In overleg met Sijmen Staadegaard, die ik voorheen regelmatig tegenkwam bij de Staadegaard-vestiging op ons industrieterrein,, ben ik toen uitgekomen bij een gebruikte Doosan DX57W uit 2010. Dat beviel zo goed, dat deze in 2021 is ingeruild op een demomachine met slechts 900 draaiuren. Die DX57W-5 was eigenlijk nog niet aan vervanging toe, maar we werken steeds vaker in vervuilde omstandigheden en ook gelet op de regelgeving rond het roeren van vervuilde grond.”

Ervaringsbericht gaat door onder de afbeelding

Veelzijdig inzetbaar

Dus mocht Staad een splinternieuwe Develon DX57W-7 leveren, die in de werkplaats in Veghel vakkundig is opgebouwd met een BMair overdruksysteem, Wiejelo automatische vetsmering, Tianli ballonbanden op zwarte velgen, omkeerbare trekhaak in dozerblad, Eurosteel hydraulische snelwissel, LED-werkverlichting en extra functies om met verschillende aanbouwdelen te kunnen werken. “Het is fijn dat de mobiele graafmachine als complete set met aanhangwagen kan aanrukken”, oordeelt Jan. De 6-tons Develon is daarbij veelzijdig inzetbaar met een bakkenset, palletvorken en sorteergrijper voor een breed scala aan werkzaamheden in de groen-, grond- en infrasector, inclusief een 24/7 calamiteitenservice.

Klanten ontzorgen

Derikx Infra voert infrastructurele, transport- en onderhoudswerkzaamheden uit voor met name bedrijven en overheden, maar heeft ook contracten met diverse klanten in de industrie. “We ontzorgen de klant van A tot Z. Denk daarbij aan grondof sloopwerk, groenonderhoud, asfalt of betonplaten leggen, maar ook gladheidsbestrijding en calamiteitenservice. Goede kwaliteit staat centraal, maar dat komt niet vanzelf. Daar werken we hard aan, elke dag weer.” De DX57W speelt een belangrijke rol binnen de werkzaamheden en daarnaast zet het bedrijf nog een minigraver, compacte wiellader, twee containerauto’s en twee bedrijfsbussen in. “Vanwege de recente uitbreiding hebben wij bij onze dealer Staad de vraag uitgezet om rond te kijken voor een jong gebruikte DX140W om onze vloot verder te versterken.

Ervaringsbericht gaat door onder de afbeelding

Meer toeters en bellen

Jan is erg te spreken over de nieuwe aanwinst. “Zo’n 6-tonner is gewoon een fijne maat. Dankzij brede banden is er weinig insporing op het werk en vergeleken met een midigraver op rupsen laat de machine zich vlot verplaatsen. De DX57W-7 haalt 32 km/u, dus hoeft niet voor elk wissenwasje een dieplader voor te komen rijden. We werken veel in de directe omgeving en dan rijdt de machinist zelf naar een nieuwe locatie. Of ik een verschil merk met de vorige modellen? Jazeker! De machine is nog stiller in de cabine en ligt net wat lekkerder in de hand. Ook zitten er meer toeters en bellen op, zonder te overdrijven. Maar een verwarmbare stoel met luchtvering is natuurlijk wel prettig, net als airconditioning.

Onder de laatste afbeelding vindt je nog een prachtig fotoalbum van deze machine aan het werk. Benieuwd naar meer gave artikelen download dan snel de laatste Grondwerk zomereditie!

Meer nieuwsberichten

DX165W 7 Electric Staad Powerbox400 Emissieloze Mobiele Graafmachine Grondverzetmachine

Wil je meer weten over onze machines of onze service?

Neem contact met ons op. We vertellen je er graag meer over!

Wij houden je graag op de hoogte