Heijmans N.V. - Met gemak 12 uur draaien bij zwaar werk en met verlengde giek

24 juli 2024

Koninklijke Heijmans N.V., gevestigd in het Brabantse Rosmalen is een Nederlands beursgenoteerd bouwbedrijf. Heijmans werkt voor woonconsumenten, bedrijven en overheden en is actief op het gebied van vastgoed, woningbouw, utiliteit en infrastructuur. Er werken ongeveer 5.500 medewerkers en een daarvan is de elektrische rupsgraafmachine machinist René Balk.

René is met een emissieloze graafmachine aan het werk op Dijkversterking Lauwersmeerdijk - Vierhuizergat in de provincie Groningen. We spraken René en vroegen hem alles over ‘zijn’ nieuwe door Heijmans gekochte krachtpatser bij Staad: de DX355LC Electric met daarop een verlengde giek (long reach) van 14 meter.

Ervaringsbericht gaat door onder de afbeelding

In het begin was ik wat sceptisch

René is een klein maandje aan het draaien met de nieuwe machine. Voorheen draaide hij op verschillende conventionele dieselmachines met vrijwel altijd een verlengde giek, die ook nu weer op deze machine zit. René zegt dat het allemaal fijne machines waren en ook deze Electric mag zeker in dat rijtje aansluiten, al was hij er in het begin wel een beetje sceptisch over. Dit door verhalen en ervaringen van collega-machinisten die draaien op andere machine merken. 

“Alles wat nieuw is dat is altijd even wennen en je kunt er pas wat over zeggen als je het zelf ervaart. Maar met de machine van Staad gaat het zoals ik het ervaar heel goed, van begin af aan. Met deze machine kan ik ook alles doen wat ik wil. Dit maakt geen verschil met de vorige diesels waarop ik draaide, al maakt deze nu veel minder lawaai. Met draaien merk ik ook geen verschil, deze machine is gewoon heel goed, erg sterk, compleet en fijn in gebruik”, zegt René er zeer tevreden over.

Met gemak 12 uur draaien bij zwaar werk en met verlengde giek

Met de verlengde giek van 14 meter verzet René wat meer specialistisch werk, zoals het uitgraven van een damwand kuip, omdat je met de lange giek meer naar beneden (dieper) kan. Maar ook het plaatsen van grote keerwanden is aan René besteedt. En zo draait hij ook op dijkverzwaringsprojecten zoals GOWA (Gorinchem Waardenburg) en nu dus op het project in Groningen.

De elektrische rupsgraafmachine is uitgerust met 1 Powerbox 400 en 1 contragewicht (op de plaats van de tweede Powerbox 400). René geeft aan dat hij met gemak werkdagen van 12 uur draait met deze machine, tijdens specialistische werkzaamheden. René wisselt elke dag van Powerbox 400 en zegt daarover het volgende: “Het verwisselen gaat veel sneller dan tanken, echt boven verwachting. Wel is het zo dat je bij een diesel je tankbeurt uit kan stellen als het regent. Wanneer een Powerbox 400 leeg is moet je direct wisselen, ook als het regent, maar we zijn niet van suiker”. 

Buitengewoon goed Powerbox 400 wisselschema

Een vrachtwagen met knijper zorgt ervoor dat René bij de eerste schaft om 10:00 uur een volle Powerbox 400 op zijn machine krijgt. “Aan het einde van de middag, rond 15:30 uur, verwisselen ze opnieuw en kan ik werken tot het einde van die werkdag, maar ook de volgende werkdag weer tot aan de schaftpauze van 10:00 uur. De Powerboxen zijn nooit helemaal leeg maar doordat de machine lange draaidagen maakt is het verwisselen op vaste momenten de beste oplossing en dit gaat buitengewoon goed”, verteld René.

“Op een ander project kan het met deze machine ook nog anders. Bijvoorbeeld wanneer er een oplaadpunt op het project zelf aanwezig is, dan kan er direct aan de stekker geladen worden en kan je met twee Powerboxen 400 tegelijk op een machine draaien zonder wissel. Dan laad je direct na het werk weer op zodat de Powerboxen 400 de volgende ochtend vol zijn. Alleen maar goed dat er nog een mogelijkheid meer is, maar het verwisselen zoals we nu doen gaat al heel goed”, geeft René aan.

Ervaringsbericht gaat door onder de afbeelding, met daarbij een prachtig fotoalbum van deze machine aan het werk. Lees snel verder.

Ervaring met deze emissieloze machine

René is enorm tevreden met de machine en kan er alles mee doen. Net zoals bij alle nieuwe machines volgt er voor deze machine binnenkort een 500-uren beurt. Voor deze beurt heeft René wat kleine puntjes doorgegeven die opgepakt mogen worden, dit kan ook pas wanneer je daadwerkelijk met de machine draait en kan in dit geval ook mooi samen met de uren beurt.

René merkt op dat de weersinvloeden tot dusver geen invloed hebben op de werking van de machine want die blijft sterk en draaien zoals het hoort. Wel merkt René op dat wanneer het veel regent en er regenwater in het zand zit dit meer capaciteit uit de Powerbox 400 vraagt. Dit is geheel in lijn met zijn verwachting en geeft daarbij aan dat hij dan tijdig aan moet geven wanneer er een wissel nodig is. Uiteindelijk draait René het altijd zo dat ze aan het standaard wisselschema kunnen vasthouden.

Hele fijne en goede uitleg gekregen van Staad demonstrateur Frank

Staad demonstrateur Frank Verbij is tijdens de aflevering van de machine in Groningen een paar uur bij René op het project geweest voor een uitgebreide demo. René geeft aan dat Frank alle tijd heeft genomen om uitleg te geven en vragen te beantwoorden tot aan het moment dat René met de machine kon gaan draaien. René zegt: “het is net zoals bij een nieuwe auto, dan krijg je ook heel veel informatie. Veel ervan is op dat moment niet direct van toepassing en parkeer je om er op een ander moment, wanneer het wel van toepassing is, op terug te komen. En dat kan bij Staad”. 

René zegt trots: “Ik heb van Frank zijn werknummer gekregen en mag hem altijd bellen als ik gerelateerde vragen heb. Dat vind ik echt enorm fijn en ik heb Frank na de aflevering inmiddels een paar keer gesproken over wat punten die toen niet aan de orde waren. Frank weet er heel veel van en dat stemt me gerust. Wanneer het dingen zijn die Frank niet weet dan geeft hij dat netjes aan en kan ik bellen met de Serviceafdeling van Staad en ook dan komt het goed is de ervaring. Het is gewoon erg prettig dat je met eigenlijk alles, dus voor de machine maar ook voor de Powerbox batterijen, bij een partij terecht kunt”.

Ervaringsbericht gaat door onder de afbeelding

Erg tevreden met de service van Staad, ook na verkoop

Naast de fijne uitleg en het contact met demonstrateur Frank is René ook erg te spreken over de andere contacten binnen Staad. Niet alleen de serviceafdeling, maar ook de afdeling verkoop, waar het na de verkoop zeker niet is afgelopen. Heijmans Materieel Beheer is vanuit Staad door vertegenwoordiger Johan Zijlmans geholpen en geadviseerd in het voortraject. “Er is vanuit Heijmans Materieel Beheer en Staad vanaf het begin af aan goed geluisterd, meegedacht en geadviseerd, dat zie je terug in de machine waarop ik draai”, aldus een trotse René.

“Ook na aflevering blijft het vanuit Staad niet stil, er is oprechte interesse en dit zorgt voor een prettig klantcontact. Zo appte ik onlangs de eerste bevindingen van deze machine naar Johan toe, want die wil het ook echt graag weten hoe het gaat. En zo stuur ik hem soms ook tussendoor even een extra update met hoe het gaat en enkele foto’s erbij. Dit geeft wel aan hoe fijn het contact met Staad is.

Meer informatie over de DX355LC Electric rupsgraafmachine lees je terug op de productpagina online. Hier vind je specificaties, afbeeldingen en kan de productbrochure gedownload worden. Wanneer je vragen of interesse hebt in deze of een van de andere elektrische grondverzetmachines die wij bij Staad verkopen kan je contact opnemen met een van de vertegenwoordigers, welke ook op deze productpagina zichtbaar zijn. 

Klik op onderstaande afbeeldingen voor een vergroting.

Meer nieuwsberichten

DX165W 7 Electric Staad Powerbox400 Emissieloze Mobiele Graafmachine Grondverzetmachine

Wil je meer weten over onze machines of onze service?

Neem contact met ons op. We vertellen je er graag meer over!

Wij houden je graag op de hoogte