Hoogste tijd voor CO2-belasting op vuile import, ook als we daarvoor handelsregels moeten aanpassen zegt Mathijs Bouwman van het Financieel Dagblad.
Een flink artikel in het Financieel Dagblad die er niet om liegt. De uitstoot van broeikasgassen wordt steeds duurder. Afgelopen weken tikte de prijs van een ton CO2 uitstoot zelfs de 44 euro aan. Maar wat zegt dit nou eigenlijk en wat voor invloed heeft dit voor jouw bedrijf? Dit vroegen wij ons ook af. Wanneer je het artikel aandachtig leest komt er naar voren dat het de CO2 uitstoot ook alleen maar hoger gaat worden en dat die stijgende lijn voorlopig niet op gaat houden.
De bedoeling hiervan is uiteraard dat de vervuilende bedrijven hun emissies verminderen en investeringen in schonere technologie rendabel worden. Lange tijd was de ETS-prijs daarvoor eigenlijk te laag, maar met een prijs van boven de 40 euro beginnen de kosten nu echt te bijten.
De relatief hoge prijs doet nu alleen nog pijn bij grote organisaties die de rechten moeten kopen om te mogen produceren. Je kunt hierbij denken aan organisaties als Shell, TATA Steel, RWE, Vattenfall en Chemelot. Dat is ook precies de bedoeling natuurlijk. Maar het zet de Europese industrie mogelijk ook op achterstand ten opzichte van concurrenten elders ter wereld. Want de meeste landen buiten Europa hebben geen systeem om CO2-uitstoot te beprijzen. Niet EU-landen als Noorwegen, Zwitserland, IJsland doen overigens wel mee aan EU ETS. Het Verenigd Koninkrijk stapte er met de brexit uit, maar is bezig een eigen handelssysteem op te zetten.
Op dit moment betalen alleen de grote vervuilers. Maar wanneer je hier realistisch naar kijkt verwachten wij dat de trend zich door gaat zetten naar alle bedrijven, groot of klein. Wanneer je als bedrijf zorgt voor uitstoot of het nu met een auto op fossiele brandstof bedrijfsmatig rijden is of een graafmachine op de bouwplaats overal zal op den duur CO2 toeslag op komen. De regelgeving zal hier steeds strenger op worden tot het voor
bedrijven niet meer anders kan om over te stappen naar een emissieloos voertuig of pand. Het moet rendabel zijn voor jouw bedrijf om deze stap te maken en daarom zijn wij hard bezig aan de doorontwikkeling van onze elektrische graafmachines. Om het dus voor iedereen betaalbaar te maken.
Ben je nu benieuwd naar het hele artikel uit het financieel dagblad? Klik dan hier.
Neem contact met ons op. We vertellen je er graag meer over!